Alle werkdagen geopend!

Oosterhout: ma t/m do: 13.00 uur – 17.00 uur
vrij: 9.00 uur – 12.00 uur

Breda: ma t/m do: 9.00 uur – 17.00 uur
vrij: 9.00 uur – 12.00 uur

Bel voor meer informatie

Oosterhout: 0162 – 46 66 61
Breda: 076 – 572 98 00

Maak direct een afspraak

Bij één van onze praktijken
door hier te klikken

Ik wil een implantaat om een kies in de onderkaak te vervangen. Tijdens het implantologisch consult werd verteld dat ik het gevoel in een deel van mijn onderlip zou kunnen verliezen. Kunt u mij daar wat meer over vertelllen?

In de onderkaak loopt een belangrijke zenuw, de nervus alveolaris inferior genaamd. Hieronder is deze zenuw, die zich vlak onder de kiezen bevindt in het geel afgebeeld.

nervus

Van het linkerdeel is de buitenste laag van het bot in de afbeelding weggelaten en is te zien dat de zenuw zijtakjes heeft die de kiezen van gevoel voorzien. In het rechterdeel is te zien dat de zenuw door een opening uit de kaak komt en dan o.a. door naar de kin en lip loopt. Deze zenuw verzorgt dus niet alleen het gevoel van de tanden en kiezen in een kaakhelft, maar ook het gevoel van een deel van het tandvlees en een deel van de lip en kin van deze kaakhelft.

hoogtebovennervus

Het uitgangspunt is dat het implantaat met een veilige marge boven deze zenuw in het bot geplaatst wordt! Onder andere in gevallen met beperkte kaakhoogte, zal voor het plaatsen van implantaten met voldoende lengte, noodzakelijkerwijs dichtbij de zenuw gewerkt moeten worden, met een mogelijke kans op beschadiging en dus verlies van gevoel in een deel van de kin of onderlip tot gevolg. Implantaten blijken met een korte lengte (6mm) ook zeer succesvol waardoor steeds veiliger gewerkt kan worden.

opgbovennervus

Op de bovenstaande röntgenfoto is te zien dat de implantaten vlak boven de zenuw (rood) geplaatst zijn. In dit geval is dat noodzakelijk omdat (nog) kortere implantaten niet voldoende steun zouden bieden voor de brug die gemaakt gaat worden. Het verlies van gevoel van de onderlip en/of kin kan dus in sommige gevallen een (klein) risico zijn bij het plaatsen van implantaten.